مسمومیت هاى شغلى
در ادامه مطلب ................................
طب سنتى سینا،
درمان بیماریهاى مختلف
با گیاهان دارویى، ص: 51
مسمومیتهاى شغلىعدهاى از مردم بمناسبت پیشهاى که دارند بتدریج روزانه مقدارى مواد سمى وارد بدن آنان شده و بطور مزمن آنان را به بیماریهائى مبتلا مىکنند که هنگام مداوا لازمست پزشک پیشه آنان را در نظر داشته باشد. در جدول صفحه بعد بعضى مسمومیتهاى شغلى و نوع ماده مسمومکننده قید گردیده است.
چند نمونه از موادى که مستقیما یا غیر مستقیم در انسان ایجاد مسمومیت مىکنند:
1- ماهى
اگر گوشت ماهى کهنه باشد در انسان ایجاد مسمومیت مىنماید بعلاوه عدهاى از افراد اگر بعد از خوردن ماهى شیر بنوشند در آنان حالت مسمومیت پیدا مىشود و همچنین خوردن ماهى با تخممرغ نیز بدن انسان را آماده براى حالتى شبیه به مسمومیت غذائى مىکند.
علائم مسمومیت عبارتند از: استفراغ و ضعف عمومى بدن و گاهى فلج اعضاء و درد شکم و تشنج، براى مداوا لازم است بمحض احساس مسمومیت بیمار استفراغ کند و یا معده او را شستشو دهند و بمنظور خروج کامل مواد سمى بوسیله مسهل نیز باقیمانده ماهى را از دستگاه گوارش خارج سازند.
2- استروژنها
هورمنهاى جنسى مونث که معمولا بعنوان داروى جلوگیرىکننده از آبستنى بکار برده مىشوند.
آثار مسمومیت بوسیله استروژنها عبارتند از خونریزى زیاد رحمى و بزرگى بیش از
طب سنتى سینا، درمان بیماریهاى مختلف با گیاهان دارویى، ص: 52
جدول بیماریهاى ناشى از بعضى مسمومیتهاى شغلىطب سنتى سینا، درمان بیماریهاى مختلف با گیاهان دارویى، ص: 53
حال طبیعى پستانها و جهت مداوا لازم است فورا مصرف هورمنهاى جنسى استروژن را قطع کنند.3- ارگوتامین (داروى میگرن)
این دارو اثر بسیار بدى روى مراکز عصبى دارد و شعور و ادراک و اراده انسان را کم مىکند و فشار خون را هم کم یا زیاد کرده و از حالت طبیعى خارج مىسازد.
جهت جلوگیرى از نظر مصرف زیاد این دارو مواقعى که بیش از اندازه دستور پزشک خورده شده لازم است با استفراغ و شستشوى معده دارو را خارج سازند و باقیمانده دارو را نیز با تجویز مسهل از رودهها بیرون نمایند.
4- کوکائین
کوکائین داروئى است که در بیحسى موضعى بکار برده مىشود. علائم مسمومیت با این دارو عبارتند از نامنظم شدن تنفس- تشنج اعضاء بدن- نارسائى گردش خون و فکر و خیالهاى غیر طبیعى براى مداوا اگر دارو از راه پوست جذب شده باشد باید فورا پوست را با محلول رقیق نمک طعام شستشو دهند و اگر دارو خورده شده باشد با استفراغ و شستشوى معده و دادن مسهل دارو را از بدن خارج کنند و اگر تزریق شده باشد باید با باند پلاستیکى بالاى محل تزریق را ببندند و در محل تزریق کمپرس یخ بگذارند.
5- داروهاى ضد افسردگى
داروهائیکه براى برطرف نمودن حالت افسردگى بکار مىروند اکثرا اعتیادآورند و آثار مسمومیت با این مواد عبارتند از بالا رفتن حرارت بدن تشنج- هذیانگوئى- اضطراب و تشویش- باز شدن مردمک چشم و بالاخره اگر مسمومیت شددتر باشد انسان را بحال اغماء درمىآورد و گاهى نیز افراد را در حال اغماء هلاک مىکند. براى
طب سنتى سینا، درمان بیماریهاى مختلف با گیاهان دارویى، ص: 54
رهائى از خطر مسمومیت با این مواد باید اولا مسموم را وادار باستفراغ نمود و بعد معده او را شستشو داد و سپس با خورانیدن مسهل باقیمانده دارو را از بدن او خارج ساخت و بدستور پزشک با مصرف زغال فعال از جذب سم جلوگیرى نمود و بیمارى را که شدیدا مسموم شده باید به فوریتهاى پزشکى برسانند.6- صابونها و مواد پاککننده دیگر
اگر این مواد خورده شوند ایجاد مسمومیت مىکنند که علائم مسمومیت عبارتند از:
استفراغ شدید- تشنج- شوک و اگر مواد خوردهشده زیاد و مسمومیت شدید باشد ممکن است مسموم را هلاک کند جهت مداوا مىتوان با استفراغ و شستشوى معده مواد پاککننده را از بدن خارج نموده و اگر تشنج شدید داشته باشد لازم است فورا بیمار را به اورژانس برسانند.
7- مرفین
افرادى که تریاک مىخورند و مسموم مىشوند یا مرفین زیاد تزریق مىکنند بحال مسمومیت مىافتند و علائم مسمومیت عبارتند از کندى تنفس- سردرد- حال تهوع ضعیف شدن نبض و بالاخره افتادن در حال اغماء و اگر مسمومیت شدید باشد و مداوا نگردد سبب هلاکت خواهد شد براى مداوا لازم است اولا مسموم را فورا مجبور با استفراغ کنند و یا معده او را شستشو دهند در ثانى از خواب رفتن او جلوگیرى کنند و ایشان را به فوریتهاى پزشکى برسانند.
8- الکل خوراکى (الکل اتیلیک)
خوردن الکل خالص یا الکل با درجات بالا یا مشروب زیادتر از حد نصاب قدرت بدن سبب مسمومیت مىشود که گاهى منجر بمرگ فورى و گاهى مرگ تدریجى شده و
طب سنتى سینا، درمان بیماریهاى مختلف با گیاهان دارویى، ص: 55
گاهى اختلالات جبرانناپذیر ایجاد مىکند. آثار مسمومیت عبارتند از تهوع و استفراغ- سردرد شدید- توهم و اختلالات روانى. براى مداوا ابتدا باید الکل خوردهشده را با شستشوى با آب از معده خارج ساخت و یا با مصرف مقدارى اپیکا استفراغ نمود تا الکل از معده خارج گردد.سپس مقدار 4 گرم جوش شیرین را در مقدارى آب حل کرده و بمسموم بخورانند تا اثر سم جذبشده نیز تا حدودى خنثى گردد اما چنانچه مسمومیت شدید باشد بهتر است مسموم را به فوریتهاى پزشکى برسانند.
9- الکل صنعتى (الکل متیلیک)
این الکل که جنبه داروئى داشته و بیشتر براى گندزدائى و گاهى نیز در صنعت بکار برده مىشود مادهاى است سمى و مقدار حدود 60 از آن کشنده است. علائمى که در اثر خوردن الکل صنعتى عارض مىشوند عبارتند از شکمدرد و حال تهوع و استفراغ سردرد- تنگى نفس- هذیانگوئى و درصورتىکه مسمومیت شدید باشد خراب شدن شبکیه چشم و کور شدن مسموم و تشنج و اغما عارض مىشود براى معالجه باید اولا معده را با محلول 2 درصد جوش شیرین شستشو دهند و اگر مسمومیت شدید باشد بیمار را به اورژانس برسانند.
10- نفتالین
نفتالین مادهاى است سمى و چون از راه پوست بدن نیز قابل جذب است اگر با بدن تماس داشته باشد یا خورده شود و در هر دو حال ایجاد مسمومیت مىنماید. آثار و علائم مسمومیت با نفتالین عبارتند از جوششهاى تاول مانندى که در روى پوست بدن ظاهر مىشوند- بزرگ شدن کبد و ناراحت شدن آن بهطورىکه آثار یرقان در شخص ظاهر مىشود ضعف عمومى بدن و یک حالت ناراحت و هیجان.
طب سنتى سینا، درمان بیماریهاى مختلف با گیاهان دارویى، ص: 56
براى درمان لازم است فورا از ادامه تماس سم با بدن بیمار جلوگیرى شود و در صورت امکان جاى تماس را شستشو دهند و مسموم را در محلى گرم بسترى نمایند اما چنانچه نفتالین خورده شده باشد باید معده را چند بار شستشو دهند و استفاده از هر نوع مواد مخدر ممنوع است.کمکهاى اولیه در مسمومیتها.
1- مسمومیت از راه دهان.
اگر بیمار موادى مانند اسیدها و بازها و یا ترکیبات نفتى نظیر بنزین- تینر- کروزون و یا مایعات قابل اشتعال خورده باشد نباید از راه دهان چیزى باو داده شود مگر بدستور پزشک و اگر مسموم در حال تشنج یا اغماء باشد اطرافیان او نباید جز حفظ تنفس بیمار به اقدامات دیگرى دست بزنند بلکه باید فورا او را به مراکز فوریتهاى پزشکى برسانند اگر با سمى غیر از مواد مذکور مسموم شده باشد ابتدا باید مقدار 15 شربت اپیکا باو داده و بدنبال آن نیز نصف لیوان آب به مسموم بخورانند تا استفراغ نموده و سم از معده خارج گردد و بعد از آنکه استفراغ نمود مقدارى شاربن فعال به بیمار داده شود و بدن او را با پتو با پوشش گرمى گرم نگهدارند. اما حرارت خارجى باو ندهند.
2- مسمومیت با گازهاى سمى.
هرگاه شخصى با گازهاى سمى مسموم شده باشد باید فورا او را به هواى آزاد ببریم و یقه و قسمتهاى بسته لباس او را باز کنیم و هرگونه شیئى خارجى را از دهان او خارج کنیم و بطور مستقیم در ششهاى او هوا بدمیم سپس تا آنجا که ممکن است سر او را بطرف عقب خم کنیم و آرواره پائین بیمار را بطرف جلو بکشیم و با گذاشتن دهان بروى بینى یا دهان بیمار هوا را با فشار در ریههاى او وارد کرده بهطورىکه بلند شدن قفسه سینه او را مشاهده کنیم. این عمل را باید در هر دقیقهاى ده تا پانزده بار تکرار کنیم و همزمان
طب سنتى سینا، درمان بیماریهاى مختلف با گیاهان دارویى، ص: 57
با این اعمال باید هرچه زودتر از مراکز پزشکى و درمانگاهى نزدیک وسائل اکسیژن براى تنفس مصنوعى مطالبه کنیم.3- مسمومیت از راه پوست بدن
اگر مسمومیت از راه پوست بدن عارض شده باشد باید بلافاصله پوست بدن را در آب خزانه یا وان یا زیر دوش شستشو داد و لباسهاى آلودهشده به سم را نمىتوان مجددا بتن مسموم پوشیده بلکه باید لباس دیگرى باو بپوشانیم و از بکار بردن مواد ضد سم شیمیائى باید خوددارى شود و اگر مسمومیت شدید باشد باید به مراکز فوریتهاى پزشکى مراجعه شود.
4- آلودگى چشم با مواد سمى
اگر چشم با مواد سمى آلوده شود باید فورا آن را با آب شستشو داد باین طریق که مدت ده دقیقه چشمى را که آلوده شده درحالىکه پلکها از هم باز شدهاند در آب شستشو داد و مرتب آب را عوض نمود یا چشم را در آب چشمه یا منبعى که جریان داشته باشد شستشو دهند یا از شیر آب استفاده کنند و در چنین موارد جز بدستور پزشک متخصص نباید از ترکیبات شیمیائى استفاده شود.
5- مسمومیت بوسیله مار یا جانوران گزنده دیگر
زهر بعضى از عقربها و رطیلها باوجود دردناک بودن کشنده نیستند و براى افراد بالاتر از چهارده سال خطر مرگ ندارند اما بعضى عقربها و رطیل قهوهاى بخصوص نوع قهوهاى گرمسیرى آنها و اکثر مارهاى زهرى و یا عنکبوت زهرى صحرائى زهرى کشنده دارند که لازم است در چنین موارد فورا مسموم را بیحرکت کرد و بالا و پائین محل گزیدگى را با باند پلاستیکى بست و اگر حرکت دادن بیمار لازم باشد باید او را روى تخت
طب سنتى سینا، درمان بیماریهاى مختلف با گیاهان دارویى، ص: 58
روان جابجا کرد و هرچه زودتر به او سرم ضد سم مزبور را تزریق نمود.6- مسمومیت در اثر تزریق بیش از حد دارو
در این صورت باید بیمار را بخوابانند و با بازوبند لاستیکى بالاى محل تزریق را ببندند و فشار بازوبند باید طورى باشد که نبض قطع نشود و هریک ربع ساعت باید بمدت یک دقیقه بازوبند را شل کنند.
7- مسمومیت با ارگوتامین (داروى میگرن)
از جمله داروهائیکه براى سردردهاى مزمن یا میگرن بیشتر بکار برده مىشود.
یک ماده شیمیائى بنام ارگوتامین است این ماده شیمیائى روى مراکز عصبى و بعضى اندامهاى بدن اثر کرده و یک حالت مسمومیت شبیه به مسمومیت با استریکنین ایجاد مىکند از علائم این مسمومیت انقباض ماهیچههاى صورت و تشنج است که در اعضاء بدن پیدا مىشود و اگر از 1000/ 5 گرم (پنج میلیگرم) بیشتر خورده شود یا مصرف آن ادامه داشته باشد ایجاد ناراحتىهائى از قبیل تشنج- افزایش یا کاهش فشار خون- ایجاد درد در سینه- سوزنسوزن شدن بدن- حالت گیجى و بالاخره کم شدن عقل و شعور انسان را مىنماید. و روى قواى فکرى و شعور آدمى اثر سوء آن باثبات رسیده این دارو باید در دسترس کودکان نباشد و اگر برحسب اتفاق کودکى از این دارو بخورد یا فرد بالغى اضافه بر مقدار خوراک مربوط بخورد باید فورا او را وادار باستفراغ نمایند یا معده او را شتشو دهند و بمنظور اخراج کامل دارو از بدن او مقدارى روغن کرچک یا روغن زیتون بعنوان مسهل باو خورانیده شود.
مضار آنتىبیوتیکها
وقتى آنتىبیوتیک کشف و وارد بازار شد درباره اثر و خواص اعجازآمیز آن تبلیغات
طب سنتى سینا، درمان بیماریهاى مختلف با گیاهان دارویى، ص: 59
بسیار زیاد شد و تجّار دارو در اندک مدتى درباره اثر اعجازآمیز آن مقالهها نوشتند و کار بجائى کشید که عدهاى از اروپائیان حتى در حال سلامتى هم بتزریق پنىسیلین مبادرت مىکردند و متأسفانه در حال حاضر هم عدهاى از اروپائیان حتى در حال سلامتى هم بتزریق پنىسیلین مبادرت مىکنند و متأسفانه در حال حاضر هم عدهاى از مردم و حتى بعضى از پزشکان نیز باین عقیده مىباشند و این امر سبب شده که شرکتهاى داروئى بزرگ همهساله مبلغ قابل توجهى از فروش این داروها بجیب بزنند ذیلا چند نمونه از مضار آنتى بیوتیکها را یادآور مىشویم.1- تزریق آنتى بیوتیکها در بعضى از افراد ایجاد شوکهاى کشنده مىکند.
2- گلبولهاى سفید بدن را تنبل و ضعیف نموده آنها را از مبارزه جدّى با میکربها بازمیدارد و این سبب مىشود که آنان که زیاد آنتى بیوتیک مصرف مىکنند. روز به روز مقاومت بدنشان در برابر میکروبها کمتر شود.
3- متابولیسم پایه را نقصان مىدهند و نیروى جسمى را کم مىکنند.
4- مقدارى از گلبولهاى قرمز خون را کشته و سبب کمخونى انسان مىشوند.
5- عدهاى از میکربها در برابر این مواد مقاومشده و پزشک مجبور مىشود که مرتب نوع آنتى بیوتیک را عوض نماید.
6- باکتریهاى مفیدى را که در داخل روده فراخ زندگى مىکنند و براى انسان ویتامینسازى مىکنند از بین مىبرند.
7- سلولهاى کبد را ضعیف نموده و ضعف کبد عارض مىکنند.
8- ترشحات غدد باز و بسته بدن را نقصان مىدهند.
9- بسیارى از ورمهاى بدن مانند بادسرخ را سفت و محکم و غیر قابل علاج مىسازد. باید در نظر داشت با همه مضارى که در مواد آنتى بیوتیکى موجود است همین مواد خدمات ارزندهاى نیز به جامعه بشرى نموده و مىنمایند و بر افراد مصرفکننده است که از استفاده بىمورد این مواد خوددارى نمایند. و مصرف باید بدستور پزشک باشد.
طب سنتى سینا، درمان بیماریهاى مختلف با گیاهان دارویى، ص: 60
افرادى که مصرف آسپرین براى آنان جایز نیست:1- افرادى که ناراحتىهاى گوارشى بخصوص عادت به خونریزى معده دارند.
2- افرادى مشاهده مىشوند که آسپیرین را نمىتوانند تحمل کنند و نسبت به آن حساسیت دارند تعداد این افراد بسیار کم است و از هر دو هزار نفر یک نفر مىباشد.
3- افراد مبتلا به بیمارى یرقان.
4- افراد مبتلا به بیماریهاى کلیوى نباید آسپیرین زیاد مصرف نمایند.
5- زنان آبستن بخصوص در سه ماهه آخر آبستنى.
6- کودکان و نوجوانان مبتلا به بیماریهاى شبه گریپ و واریس.
7- افرادى که داراى خونریزى از پاى دندان یا نقطهاى دیگر از بدن مىباشند چون آسپیرین روى پلاکتها اثر منفى داشته و خونریزى را طولانى مىکند.
8- بیشتر افرادى که مبتلا به حملههاى آسمى مىباشند مصرف آسپیرین ناراحتى آنان را شدیدتر مىسازد.
دستور غذا خوردن و آب نوشیدن:
افرادى که خواستار سلامتى خود مىباشند ضمن رعایت موارد مختلف دستورات بهداشتى لازم است که تا خوب گرسنه نشوند غذا نخورند و تا تشنه نشوند آب ننوشند بعلاوه غذا و آب آشامیدنى باید سالم بوده و آلوده نباشد و آب آشامیدنى بهتر است که جزء آبهاى سنگین و دیرهضم نباشد. گاهى که فرد مدتى گرسنه یا تشنه مىماند و غذا و آب باو نمىرسد چون بغذا رسید نباید یکدفعه غذاى زیاد بخورد و یا آب زیاد بنوشد و بخصوص اگر غذا ثقیل و دیرهضم و یا داغ و یا بسیار سرد باشد باید اولا درجه حرارت آن را ملایم سازد در ثانى با تأنى و اندکاندک میل کند و غذا بقدر جلوگیرى از مرگ و ضعف و ناتوانى بخورد و باید دانست که در چنین حالتى با سرعت خوردن و یا سیر خوردن غذا خطرناک است. افرادى که عمل تخلیه غذا از معده آنان بکندى انجام مىشود بهتر است که در شبانه
طب سنتى سینا، درمان بیماریهاى مختلف با گیاهان دارویى، ص: 61
روز دو نوبت غذا بخورند و بقیه افراد که عمل تخلیه غذا از معده آنان بحال طبیعى است بهتر است که در شبانهروز سه وعده غذا بخورند که فاصله هر وعده غذا خوردن شش تا هشت ساعت باشد. غذا باید در دهان خوب جویده شود تا هم از نظر مکانیکى و هم از نظر شیمیائى هضم غذا بهتر انجام شود و اما جوانان ورزشکار سریع الاهضم و اطفال و بعضى بیماران و سالخوردگان ضعیف از این دستور مستثنى هستند و هرکدام دستورى خاص براى غذا خوردن دارند.خوردن بعضى غذاها باهم سبب بهم خوردن نظم دستگاه گوارش یا سستى اعضاء بدن و یا آماده نمودن بدن براى ابتلا به بیمارى مىشود مثلا خوردن دو غذائى که هر دو بالقوه یا بالفعل یک خاصیت داشته باشند مثل خوردن دو غذاى نفاخ باهم یا دو غذاى قابض باهم نظم دستگاه گوارش را مختل مىسازد. بعلاوه از خوردن سرکه بعد از برنج و ماست را با ترب و ماهى را با شیر گاو و گوشت خروس و یا سرکه را با عدس و ماش و خربزه را با عسل و یا خربزه را با انبه و همچنین مویز را با عسل باید پرهیز نمود همچنین خوردن آب سرد بعد از میوههاى آبدار مانند هندوانه و خربزه خوردن آب سرد بعد از جماع یا بعد از خواب یا بعد از حمام گرم. از سوى دیگر ریاضت و سختى دادن بخود در غذا خوردن مانند جوانان ورزشکارى که بمنظور کم کردن وزن خود گرسنگى مفرط را تحمل نموده و در غذا خوردن بخود ریاضت مىدهند عواقب وخیمى را براى آنان بدنبال دارد که حد اقل ضرر براى آنان پیرى زودرس است.